Zeleninové rizoto
Recepty
Rizoto sa môže podávať ako malý štartér alebo ako výdatnejší hlavný chod. Ak ho počas prípravy stále miešate, je vždy chutné a lahodne krémové.
Rizoto sa môže podávať ako malý štartér alebo ako výdatnejší hlavný chod. Ak ho počas prípravy stále miešate, je vždy chutné a lahodne krémové.
Použitý riad iCook:
Sada 5 nožov
4 litrový hrniec a 4 litrový parák
Prísady:
250 g cukety, nakrájanej na cca 5 cm kúsky
120 g mrkvy, ošúpanej a nakrájanej na cca 5 cm kúsky
150 g čerstvého olúpaného hrášku alebo mrazeného hrášku
400 g zelenej špargle, orezanej a nakrájanej na 2 cm kúsky (alternatíva: brokolica)
40 g olivového oleja
10 g zeleninového bujónu v kocke, mierne roztlačeného vidličkou
120 g cibule, očistenej a nakrájanej na cca 5 cm kúsky
280 g ryže Arborio (ryže na rizoto)
60 ml kuracieho vývaru
½ čajovej lyžičky jemnej morskej soli
25 g nesoleného masla izbovej teploty
100 g parmezánu, natrúhaného, po častiach
10 g čerstvých listov bazalky
Postup:
V hrnci zohrejte 1 liter vody. Do naparovacej vložky dajte cuketu, mrkvu, hrášok a špargľu, vložte ju do hrnca a prikryte. Zeleninu parte asi 10 minút, kým nebude mäkká, no stále chrumkavá. (Ak doma nemáte parák, vložte do hrnca zeleninu spolu s 3 PL vody, prikryte pokrievkou, zohrejte na strednú teplotu a parte po dobu 10 minút.)
Vo veľkom hrnci alebo na panvici zohrejte olivový olej, pridajte roztlačený zeleninový bujón v kocke a cibuľu. Varte a miešajte asi 5 minút, kým nebude cibuľa jemná.
Do hrnca pridajte ryžu a dobre ju premiešajte, aby sa obalila olejom. Pridajte kurací vývar a morskú soľ. Ryžu varte na miernom ohni a občas premiešajte, kým sa vývar nerozpustí. Znížte na strednú teplotu.
Za stáleho miešanie pridávajte horúcu vodu, zakaždým asi 250 ml, až kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Následne pridajte ďalšie množstvo vody po 250 ml a miešajte ďalej, aby ryža vsiakla tekutinu a dôkladne sa uvarila. Výsledná zmes by mala byť krémová, ale tiež mierne tekutá. Po asi 15 minútach by mala mať ryža mäkkú, no nie kašovitú konzistenciu.
Odoberte hrniec z tepla. K ryži pridajte uvarenú zeleninu a premiešajte. Primiešajte maslo a 50 g parmezánu, pokiaľ sa nerozpustia. Podávajte ozdobené čerstvými listami bazalky a zvyšnými 50 g parmezánu.
Používame cookies (koláčiky), aby sme vám na našich stránkach zaručili čo najväčšie pohodlie. Cookies sú súbory, ktoré sa uchovávajú vo vašom prehliadači, využívajú ich viaceré webové stránky, aby sa prispôsobili vašim osobným požiadavkám.
Používaním našich webových stránok bez zmeny nastavenia, súhlasíte s používaním cookies.