Parmigiana (Zapekaný baklažán s parmezánom)
Recepty
Parmigiana je taliansky pokrm, ktorý pochádza z južných regiónov Campania a Sicília. Niekedy sa uvádza pod názvom „parmigiana di melanzane“ alebo „melanzane alla parmigiana“ a zvyčajne sa pečie s vrstvami vyprážaného baklažánu, syrom a paradajkovou omáčkou.
Použité produkty iCook:
Drevená doska na krájanie
Sada 5 nožov
Panvica na vyprážanie s nepriľnavým povrchom s priemerom 25 cm
4 litrový parný hrniec s pokrievkou
1 litrová panvica s pokrievkou
Prísady:
700 g baklažánu
20 g hladkej múky
1 strúčik cesnaku, olúpaný a nakrájaný na plátky
250 g paradajkového pretlaku
10 lístkov bazalky
250 g mozzarelly, nakrájanej
80 g parmezánu, jemne nastrúhaného
Rastlinný olej na vyprážanie baklažánov
2 PL extra panenského olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Predhrejte rúru na 200 °C.
Baklažány nakrájajte pozdĺžne, osoľte ich a nechajte odstáť asi 30 minút. Prebytočnú tekutinu utrite papierovou utierkou. Zaprášte ich múkou z oboch strán a vypražte v rastlinnom oleji na panvici na vyprážanie s nepriľnavým povrchom iCook, kým nezískajú zlatý nádych. Vložte baklažány do 4 litrového parného hrnca iCook, aby sa odstránil prebytočný olej.
Medzitým si pripravte paradajkovú omáčku. Zohrejte olivový olej s cesnakom v 1 litrovej panvici iCook 1 minútu na miernu teplotu. Potom pridajte paradajkový pretlak a listy z bazalky, panvicu prikryte a varte 10-15 minút pri nízkej teplote. Odstavte z ohňa a odložte bokom.
Vlejte dve lyžice pripravenej paradajkovej omáčky na dno hrnca a prekryte vrstvou vyprážaných baklažánov, potom hrsťou parmezánu, soľou a mozzarellou. Pokračujte v ukladaní vrstiev, kým sa neminú všetky baklažány. Vrchnú vrstvu ukončite paradajkovou omáčkou, soľou, korením a nastrúhaným parmezánom. Vložte do rúry na 40 minút a po dopečení pridajte čerstvý parmezán. Môžete servírovať. Dobrú chuť!
Stiahnite si teraz tento recept ako
PDF
/ ako
ePub