Prísady:
Bylinkové maslo Gorgonzola:
4 lyžice masla, zmäknutého
4 lyžice syru Gorgonzola
1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nakrájanej
Steak:
4 ribeye steaky alebo preferovaný druh
Soľ a mleté korenie
Olivový olej
Kaša:
1,4 kg maslovej tekvice
1,4 kg zemiakov
1 lyžička soli
250 ml odtučnenej smotany (alebo smotany alebo mlieka, podľa preferencie)
150 g nesoleného masla
2 lyžice pažítky, nakrájanej
1 lyžice šalvie, nakrájanej
Spôsob prípravy:
Bylinkové maslo Gorgonzola:
Zmiešajte maslo, syr Gorgonzola a čerstvú petržlenovú vňať.
Položte jednu polievkovú lyžicu masla na vrch každého steaku a nechajte ho roztaviť počas servírovania.
Steak
Osoľte a okoreňte obidve strany steaku. Každý steak pevne zabalte do fólie a vložte do chladničky na niekoľko hodín alebo na noc. Poznámka: Asi 30 minút pred varením nechajte steak zohriať na izbovú teplotu..
Zohrejte panvicu iCook senior sauté s vekom na miernom ohni. Ak sa kvapka vody roztancuje po panvici, je správne zohriata.
Na dno panvice pridajte olivový olej a uistite sa, že je dobre zohriaty.
Pridajte steak a varte na miernom ohni asi dve minúty. Otočte a varte z druhej strane dve minúty. Vyskúšajte, či sú hotové a v prípade potreby varte dlhšie.
Odstráňte steak z ohňa a nechajte ho päť minút odpočívať.
Kaša:
Maslovú tekvicu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na 2 cm kocky.
Vložte maslovú tekvicu a zemiaky do 4-litrového naparovacieho hrnca iCook s vekom, zalejte vodou, pridajte 1 lyžičku soli a varte, kým voda nezovrie. Nechajte dusiť 10 minút, alebo kým sa tekvica a zemiaky nedajú ľahko prepichnúť vidličkou. Ak sú hotové, vylejte vodu.
Preneste tekvicu a zemiaky do mixéra a mixujte do mäkka.
Pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí. Pridajte smotanu a miešajte, kým nie je dobre zapracovaná. Primiešajte nasekanú pažítku a šalviu a dochuťte soľou a korením.
Tip na servírovanie: ako prípadnú prílohu podávajte čerstvé zelené fazuľky na pare, čím pridáte farbu a chuť.