Úroveň obtiažnosti: Ľahká
Použité zariadenie: panvica iCook 30 cm s nepriľňavým povrchom, sada 5 nožov. iCook.
Tento jednoduchý a variabilný recept pripravuje Seval Karatay z Istanbulu v Turecku. Podelila sa, že „tento börek sa v skutočnosti pripravuje v rúre, ale je jednoduchšie a ekonomickejšie pripravovať ho na panvici“.
Ingrediencie na omáčku:
2 veľké pláty okrúhleho cesta filo
2 vajcia
5-6 lyžíc jogurtu
¼ pohára olivového oleja
1-2 lyžíc octu
Ingrediencie na plnku: Môžete si pripraviť rôzne náplne. Niektoré Sevaline návrhy:
Syr:
200-250 g rozmrveného syru feta
Polovica zväzku petržlenu a fenikla, jemne nasekané
1 čajová lyžica vločiek červenej papriky
Zmiešajte a vložte do cesta.
Špenát:
500 g špenátu, umytý, nasekaný najemno a posolený
100 g rozmrveného syru feta
Soľ, čierne korenie a tymián – ako to máte radi
Zmiešajte a vložte do cesta.
Mäso so zeleninou:
250 g mletého mäsa
1 stredne veľká cibuľa, najemno nasekaná
1 stredne veľký pór, najemno nasekaný
1 stredne veľká mrkva, najemno nasekaná
Orestujte všetky ingrediencie a pridajte soľ, čierne korenie a vločky červenej papriky, podľa toho, ako to máte radi. Ochlaďte, a potom vložte do cesta.
Zemiak:
3 stredne veľké zemiaky, najemno nasekané
1 stredne veľká cibuľa, najemno nasekaná
Orestujte tieto dve ingrediencie a pridajte soľ, čierne korenie a vločky červenej papriky, podľa toho, ako to máte radi. Ochlaďte, a potom vložte do cesta.
Metóda
Narežte dva pláty okrúhleho cesta na polovicu.
V mise zmiešajte vajíčka, jogurt, olivový olej a ocot, potom rozdeľte na dva polkruhy cesta.
Pripravte si obľúbenú plnku a keď bude hotová, vložte štvrtinu pozdĺž rovnej hrany cesta a zrolujte ho.
Nalejte malé množstvo olivového oleja do panvice a zrolované cesto vložte do stredu panvice a vytvorte špirálu. Postupujte rovnako pri ostatných troch a na panvici vytvárajte špirály.
Zvyšnú omáčku natrite na koláč v tvare špirály. Na panvicu založte veko a varte na najnižšom stupni, kým sa povrch cesta nezmení na zlatisto hnedú. Obráťte koláč pomocou taniera a opečte druhú stranu. Keď sú obe strany zlato hnedé, môžete podávať!