Čas prípravy a doba varenia: 30 min.
Čas: 4 h
Prísady:
200 g tmavej čokolády, nalámanej, plus 50 g navyše na servírovanie
100 g mliečnej čokolády, nalámanej
3 lyžice nesoleného masla, nakrájaného na kocky
500 ml smotany na šľahanie
3 lyžice práškového cukru
4 veľké vaječné žĺtky
1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
150 g černíc
Spôsob prípravy:
Spojte oba druhy čokolády, maslo a 60 ml smotany na šľahanie v mise na miešanie iCook. Misu iCook umiestnite na 3-litrový hrniec iCook dopoly naplnený slabo vriacou vodou.
Miešajte, až kým zmes nie je hladká a rovnomerne roztopená, potom odoberte z tepla a nechajte vychladnúť.
Medzitým šľahajte zvyšnú smotanu vo väčšej mise na miešanie iCook, až kým nie je tuhá. V samostatnej mise šľahajte vaječné žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom, až kým zmes nie je bledá a hustá (2 – 3 minúty)
Postupne zašľahajte zmes roztopenej čokolády do zmesi vaječných žĺtkov, až kým výsledná zmes nie je hladká a rovnomerná.
Zašľahajte približne tretinu vyšľahanej šľahačky do čokoládovej zmesi a potom vkladajte a jemne vmiešajte väčšinu zvyšku, až kým nezostanú viditeľné pruhy šľahačky; ponechajte asi 2 – 3 lyžice vyšľahanej šľahačky na ozdobenie.
Penu rozdeľte do štyroch servírovacích pohárov. Zakryte a nechajte chladiť najmenej 4 hodiny; vychlaďte aj šľahačku, ktorú ste si odložili.
Pred podávaním položte na vrch každej peny kopček šľahačky a niekoľko černíc. Pred podávaním nastrúhajte navrch ešte tmavú čokoládu.
Čokoládová pena s černicami a šľahačkou (Stiahnite si tento recept ako PDF / ako ePub )