Čas prípravy a doba varenia: 1:45 min.
Prísady:
2 lyžice olivového oleja
2 šalotky, najemno nasekané
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
175 g ryže Arborio
150 ml suchého bieleho vína
1 l zeleninového vývaru, udržiava sa horúci na sporáku
80 ml smotany na šľahanie
1/4 malej tekvice, zbavenej semien, nakrájanej na tenké mesiačiky
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Podávajte: 3 – 4 lyžice hustej šľahačkovej smotany a 2 – 3 lyžice strúhaného parmezánu
Spôsob prípravy:
Na rizoto: Zohrejte olivový olej vo veľkej, plytkej panvici iCook (napríklad väčšej panvici s pokrievkou z Rodinnej sady). Ohrievajte na strednom stupni, až kým nie je horúci. Pridajte šalotku, cesnak a štipku soli. Poduste 5 – 6 minút, kým nezmäknú.
Pridajte ryžu a varte 2 – 3 minúty, často miešajte, až kým nie je priehľadná. Pridajte víno, priveďte do varu, potom teplotu znížte a varte na miernom ohni ďalšie 2 minúty.
Naberačkou pridajte vývar, miešajte a varte na miernom ohni, až kým ryža neabsorbuje všetok vývar, potom pridajte ďalšiu naberačku vývaru.
Pokračujte, až kým ryža neabsorbuje všetok vývar a je pri hryzení mäkká a krémová; približne 25 – 30 minút. Možno nebudete musieť použiť všetok vývar.
Predhrejte rúru na 190 °C (170 °C teplovzdušná ) | 375 F | plynový stupeň 5.
Keď je ryža hotová, vmiešajte do nej smotanu na šľahanie a dochuťte podľa chuti. Lyžicou naberte do pekáča a navrch poukladajte tekvicu nakrájanú na mesiačiky.
Pečte asi 30 – 40 minút, kým rizoto navrchu nezhnedne a tekvica nie je pri potlačení špičkou noža mäkká.
Podávanie: Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odstáť, potom podávajte s kôpkami hustej šľahačkovej smotany. Posypte strúhaným parmezánom.
Rizoto s tekvicou zapekané v rúre Stiahnite si tento rececpt ako PDF /ako ePub )