ZAMERANÉ NA ÚSPECHY
© ©stocksy

Uchovajte, čo je dobré

Domácnosť a bývanie

Využite sezónne produkty maximálne s trochou prípravy a konzervácie.

Cítite tú vôňu? Po dlhom a teplom lete sezónne ovocie a zelenina dozreli, sú voňavé a šťavnaté. A keďže trhy, obchody a záhrady prekypujú farebnými, chutnými a výživnými potravinami, je najlepší čas prevetrať hrnce a panvice, mixéry, zaváraninové poháre a konzervačné zariadenia a vyťažiť zo sezóny maximum.

Mixujte a varte, kým je všetko čerstvé!

Jedno je isté: so skutočnou paletou lákavých farieb a chutí nám nechýba inšpirácia potravinami. Znamená to skvelú správu nielen pre vás – a pre vašich najbližších – ale aj pre Rodinnú sadu iCook a iCook Mixér v limitovanej edícii*, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni.

* Do vypredania zásob.

© ©stocksy[M]

Sezónne ovocie ako čučoriedky, melón a černice sa dajú výborne skombinovať s uhorkami, mrkvou a zelerom a vznikne lahodné – a zdravé – smoothie. Nádherné zrelé rajčiny sú to pravé pre ochladzujúce gazpacho, keď je počasie ešte teplé. Ak teplota klesne, sú dyňa, zemiaky, tekvica a pór ideálne na krémové, hrejivé polievky a zapekanie. Z mnohých najobľúbenejších produktov sezóny – napríklad sliviek, fíg, feniklu, papriky a hrušiek – sa dajú urobiť aj džemy, nakladané ovocie alebo zelenina či čatní pre potešenie chuťových pohárikov. Tak vytiahnite veci na varenie a vydajte sa na gastronomickú cestu.

Tak veľa jedla a tak málo času

Samozrejme, bez ohľadu na to, aké sú tieto produkty lahodné, nedokážete zjesť všetko. A keďže by bola škoda vyhodiť najlepšie produkty prírody do koša, skúste potraviny konzervovať. Tradičné metódy, ako kvasenie, nakladanie a zaváranie, sú znova v móde a sú prekvapivo ľahké.

  1. Kvasenie – je to konzervovanie potravín v soli alebo srvátkovej soľanke, ktorá aktivuje zdravé baktérie, čím zvyšuje výživnosť obsahu.

  2. Nakladanie – je konzervovanie potravín pomocou octu, vody a soli (alebo cukru) v chladnom prostredí. Tip: môžete použiť uzatvárateľné misy na miešanie iCook na nakladanie a uchovávanie obľúbených sezónnych produktov v chladničke, napríklad artičok.

  3. Zaváranie – zahŕňa vloženie prebytkov do sterilizovaného skleneného zaváracieho pohára a uzatvorenie na celé mesiace. Tip: Vyšľahajte celý rad polievok a omáčok pomocou iCook Mixéra, potom ich prelejte do zaváracích pohárov. Ponúknite ich ako láskyplný darček alebo ich uchovávajte v komore.

  4. Kompótovanie – je konzervácia potravín pomalým varením v cukrovom sirupe (niekedy s korením) a potom umiestnenie do sterilizovaného zaváracieho pohára.

  5. Voliteľné: Blanšírovanie – tento krok môže byť potrebný pri niektorej zelenine, aby dobre chutila, keď ju budete chcieť použiť neskôr. Tip: použite Rodinnú sadu iCook na dávkové varenie týchto rôznych jedál. Niektoré môžete asi týždeň uchovávať v uzatvárateľných misách na miešanie a zvyšok zamrazte.

  6. Zamrazenie – zahŕňa uzatvorenie prebytočných potravín do špeciálnej nádoby a uchovávanie v mrazničke.

Tipy na konzervovanie

Aj keď je každá metóda konzervovania jedinečná, niektoré črty majú spoločné. Aby ste dosiahli najlepšie výsledky:

  1. Vždy používajte neskazené, kvalitné, zrelé ovocie a zeleninu.

  2. Všetky sklenené nádoby a nádoby na uchovávanie sterilizujte vriacou vodou.

  3. Pred použitím vysušte okraje sklenených nádob.

  4. Používajte iba nádoby, ktoré je možné vzduchotesne uzavrieť.

  5. Nebojte sa experimentovať s rôznymi technikami, bylinkami a korením.

  6. Keď zamrazujete surové ovocie a zeleninu, najlepšie výsledky dosiahnete, keď ich najprv blanšírujete.

Používame cookies (koláčiky), aby sme vám na našich stránkach zaručili čo najväčšie pohodlie. Cookies sú súbory, ktoré sa uchovávajú vo vašom prehliadači, využívajú ich viaceré webové stránky, aby sa prispôsobili vašim osobným požiadavkám.

Používaním našich webových stránok bez zmeny nastavenia, súhlasíte s používaním cookies.

Rozumiem